Planning Commission denies extra building length at 900 W and 200 S in Euclid-Poplar Grove

In a Salt Lake City neighborhood marked for transition by transit-oriented zoning near the North Temple corridor, the planning commission last week denied a developer who was looking for relief from several design rules.

JZW Architects and J Development’s project The Crossing at 9th scored 130 points in the city’s formed-based system, five points clear of the threshold required to avoid design review. 

Location of the property, from the SW. Image courtesy SLC Planning.

Their petition landed on the planning commission’s desk because the developer’s design exceeded the TSA-UN-T’s restrictions on facade length and distance between entrances.

The reason for these limits has to do with controlling building scale, the commission told the petitioner. “This feels like one massive, long building,” Commissioner Amy Barry commented, drawing parallels to similar frontages in downtown Sugar House.

One of the project’s owners, Joe Johnson, told the commission that he lengthened the building specifically to accommodate the building’s parking needs.

Rendering emphasizing the ground-floor residential on 900 West. Image courtesy JZW Architects.

While not a mixed-use building, the 900 West frontage is lined with ground-floor residential units, two-story “executive lofts” and 1-story “suites.” Per the zoning, they are required to meet commercial space specs. One of these, the developer noted, can be converted into a 44 ft deep ground-floor commercial space.

Growing pains for Euclid-Poplar Grove

In a letter signed by its Chair, Eric Lopez, the Poplar Grove Community Council expressed “major concerns” with the proposed development, asking for a smaller building and the replacement of neighborhood amenities that have been lost over time.

A former pharmacy/soda fountain is at the south end of the property assemblage. Photo courtesy SLC Planning.

The letter also complained of increased traffic, congestion, and parking problems.

There is double irony in developer Johnson’s comments that he increased the size of his building to accommodate its parking needs. His desire to achieve a 1:1 parking ratio in a transit zone is notably un-TOD, but it’s not simply to please lenders – or as he mentioned, property management companies.

NIMBY’s parking dilemma

The developer is also responding to neighborhood concerns about parking “spilling into neighborhoods.” “We wanted to make sure we had enough parking on site, underneath, so we could control all of our parking requirements and not have cars and guests and people spilling out onto the streets,” Johnson told the commission.

For NIMBY’s, that equation is: complaints about parking spillover -> more on-site parking -> bigger buildings -> violation of neighborhood scale.

What will happen to the project is not known. The developers have been in process with the city for over a year, and have revised their proposal at least once.

Share Post

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tags

Related Stories​

With a design unlikely to help create the “new main street” along North Temple aspired to in the city’s master plan, developers eager to...
On the middle stretch of the North Temple transit corridor, dead space rules at street level.  The Utah State Fairpark’s narrow sidewalk, brick walls...
In a neighborhood sliced by interstate highway corridors and freight rail lines, yet sitting on generous transit station area zoning, an unconventional townhome project...
Rocky Mountain Power has taken the first steps towards entitlements needed to redevelop its office, energy production, and storage yard facilities anchored at 1407...
With nearly 650 feet of street frontage, the Village at North Station (1925 W N Temple) will be playing more than a couple of...
So close to Downtown, yet hemmed in by freight rail, Interstate highways and massive utility company compounds, the near west side of Salt Lake...